30 syys

Tapio Rautavaaran Nukketeatterikupletti

Nukketeatteri Piironginlaatikon kuplettisarjan toisessa osassa on päähenkilönä suomalainen laulaja, keihäänheiton olympiavoittaja, jousiampuja ja elokuvanäyttelijä.

Näe Tapio Rautavaara osallistumalla Kuplettiradion lähetykseen. Radiotoimittaja Mikko Foni haastattelee kotimaisen laulelmamusiikin maineikasta tulkkia ja rupattelun lomassa Tapio esittää tunnetuimpia kappaleitaan, joihin yleisökin voi yhtyä. Mukaansatempaava nukketeatteriesitys on tulvillaan kiehtovaa henkilöhistoriaa ja sykähdyttäviä musiikkinumeroita.

 • Ohjaus, käsikirjoitus, äänitehosteet Mikko Rantanen
 • Näyttämöllä Kerttu Aaltonen
 • Nuket Kerttu Aaltonen, Elisa Kärjä
 • Lavastus Kerttu Aaltonen, näyttämökuva Leena Raussi
 • Radiojinglet Sari Hurme, Jani Pelkiö

Autenttinen äänimateriaali Yle Arkisto
Tuotanto Nukketeatteri Piironginlaatikko

Kesto 25 minuuttia.

Muistiystävällinen esitys aikuisille ja erityisesti ikäihmisille. Se soveltuu kompaktiin tilaan tuottamaan hymyä ja musiikin siivittämiä elämyksiä kirjastoihin, palvelutaloihin ja muihin senioreiden kohtaamispaikkoihin.

Ensi-ilta 3.10.2023 Uusikaupunki.

16 tammi

Lukemisen Supervoimaa

Mikä neuvoksi, kun lukeminen ei maistu Samuelille? Olisikohan pappan keksimästä koneesta apua? Se osaa tehdä monenmoista temppua.

Ilona Willebrandtin kirjoittamassa tarinassa seikkailevat Samuel-poika ja hänen hyvä ystävänsä Mato. Yhdessä papan kanssa he osallistuvat keksijäkerhon Vuoden keksintö -kilpailuun, jota tuomaroi kärttyinen Neiti Ylikärppä. Neidin hattu joutuu koneeseen ja kutistuu. Siitäkös neiti muuttuu yhä vain kärttyisemmäksi.

Samuelin äiti laulaa lohdullisia lauluja ja pappa lukee tarinoita. Kertomuksen lopuksi Samuel keksii, mitä lukemisen supervoima oikein tarkoittaa.

Esityksen kesto on noin 25 minuuttia ja sen kohderyhmä on 6-9 -vuotiaat lapset.

 • Kirjoittanut Ilona Willebrandt
 • Ohjaus Mikko Rantanen
 • Rooleissa Kerttu Aaltonen ja Raimo Nummela
 • Musiikki Rauno Melos ja Tuula Amberla
 • Nuket ja lavastus Kerttu Aaltonen

Tuotanto: Nukketeatteri Piironginlaatikko
Yhteistyössä mukana: Uudenkaupungin kaupunginkirjasto

Ensi-ilta 6.3.2023.

21 elo

Ansan ja Taunon Nukketeatterikupletti

Nukketeatteri Piironginlaatikon uusi ja hyväntuulinen kiertue-esitys erityisesti ikäihmisille kertoo elokuvataivaan legendoista.

Näe Ansa Ikonen ja Tauno Palo ihka elävinä osallistumalla Kuplettiradion ainutlaatuiseen lähetykseen studioyleisön jäsenenä.

Toimittaja Mikko Foni esittää lupsakoita kysymyksiä kiehtovien näyttelijäurien varsilta ja niiden lomassa Ansa sekä Tauno laulavat ikivihreitä iskelmiään Suomi-Filmin kultaisilta vuosikymmeniltä. Tuttuihin melodioihin voi yleisökin yhtyä!

 • Ohjaus, käsikirjoitus, äänitehosteet Mikko Rantanen
 • Nukkenäyttelijä Kerttu Aaltonen
 • Nuket Kerttu Aaltonen, Elisa Kärjä
 • Radiojinglet Sari Hurme, Jani Pelkiö
 • Autenttinen äänimateriaali Yle Arkisto

Kesto 20 min. Esitys soveltuu kompaktiin tilaan tuottamaan hymyä ja musiikin siivittämiä elämyksiä arjen keskelle.

Esitystä tukemassa Turun Teatterisäätiö

17 heinä

Myllymuori lähtee piknikille heinäkuussa 2024

Koko perheen suosittu, ohjelmallinen kesäpiknik kauniilla Myllymäellä. Vietä leppoisa, mieleenpainuva ja hyväntuulinen hetki hauskassa seurassa ke 24.7. ja pe 26.7. klo 10-11.

Myllytonttu ja hänen eläinystävänsä kertovat, miten myllyyn voi rakentaa kivan eläinpesän. Onko tontun asuttamaan Kehämyllyyn kätketty salaisuus ja miltä se kuulostaa tai näyttää? Mitä Myllymuorin Harakkamylly pitää sisällään? Missä harakka majailee? Laulava, loruileva ja musisoiva Myllymuori tonttuineen vie eläinten kiehtovaan kesämaailmaan. Kun tuulimyllyjen ovet avautuvat, voi kokea vanhojen myllyjen salaisuudet.

Omat piknik-eväät mukaan. Kokoontuminen Harakkamyllyllä. Ohjelmamaksu 5 €/hlö, sylivauvat maksutta.

Myllymäen puisto on Myllyrinteen kupeessa, Myllyrinne 3, 23500 Uusikaupunki.

17 heinä

Myllymuorin musisoivat ämpärit

Mitä värikkäistä ämpäreistä löytyy? Hauska tarinallinen musiikkihetki koko perheelle laulavan ja leikkivän Myllymuorin seurassa. Kivoja omaperäisiä soittimia, joita voidaan tehdä musahetken jälkeen. Sopii ohjelmaksi tapahtumiin ja synttäreille.

Äänentoisto tarvittaessa mukana.

Kesto 30 min tai sopimuksen mukaan. Työpaja sopimuksen mukaan.

01 heinä

Myllytonttu ja pulmapähkinät

Myllytontun pulmalaatikko pullistelee kysymyksistä. Tonttu on käynyt silakkaostoksilla ja ihmetellyt, miten silakka on aikoinaan uinut uusikaupunkilaisten ruokapöytiin. Mitä muuta ihmiset ovat syöneet? Mihin on tarvittu suolaa, ja mistä sitä on saatu? Oliko kaupungissa leipomo? Minkälaisia herkkuja kaupunkilaisten pöydistä saattoi löytyä juhlapäivinä? Tapaamme myös Myllytontun eläinystäviä, jotka kertovat omista mieliruuistaan. Kurre Oravainen on tutkinut pähkinöiden koostumuksia ja tietää pähkinöistä kaiken. Saadaanko Myllytontun pulmalaatikon kysymykset selvitettyä kertaheitolla vai menevätkö eläinystävien ja seikkailijoiden hännät solmuun?

Myllytonttu on Kehämyllyn kätköissä pähkäillyt Uudenkaupungin entisiin aikoihin liittyviä juttuja. Niin, mitä kaikkea laivat ovat kuskanneet?

Hauska uusi Myllymuorin 10-vuotisjuhlaseikkailu vie tarinasta toiseen musiikin, leikin ja pienten tehtävien avulla. Reitti kuljetaan jalan Uudenkaupungin keskustan nähtävyyksiä katsellen iloisen Myllytontun ja Myllymuorin matkassa.

Koko perheen seikkailuretket toteutetaan yhdessä matkailutoimiston kanssa.

Alle kouluikäisten on hyvä liikkua oman aikuisen seurassa, ja pienimmille kannattaa ottaa mukaan rattaat. Retki soveltuu mainiosti myös päiväkoti- ja alakoululaisryhmille.

Kaikille avoimet seikkailut heinäkuussa 2024

TI ja TO klo 11.00-12.00 ajalla 2.7–30.7.2024

Lähtöpaikka Vaakahuoneelta, matkailutoimiston sisäpiha, os. Rauhankatu 10

LIPUT

10 €/hlö, perhelippu 35 € (sis. 4 henk. samasta taloudesta)

Osta liput osoitteesta https://www.doerz.com/myllymuori-seikkailuretket

Tiedustelut ja liput myös Uudenkaupungin matkailutoimistosta, puh. 050 420 5333 tai 050 4205425 matkailu@uusikaupunki.fi.

Tallenna

01 heinä

Vaakahuone

Nukketeatteri Piironginlaatikon kotipaikkana toimiva Uudenkaupungin Wanha Vaakahuone on tuttuun tapaan mukana joka toinen vuosi järjestettävässä Uudenkaupungin Vanhat Talot -tapahtumassa. Joulua odotellessa yksi talon ikkunoista pukeutuu joulukalenteri-akkunaksi vaihtuvin teemoin.

Vaakahuoneeseen ja sen tarinaan pääsee kesäisin tutustumaan sopimuksen mukaan.

Satukammarissa on nukkemaailman lisäksi nähtävissä Kerttu Aaltosen retrospektiivi, joka esittelee hänen satukirjakuvitustaan, piirroksiaan ja maalauksiaan.

Wanha Vaakahuone, Rauhankatu 10 (käynti Ylisenkadun puolelta). Matkailutoimiston naapurissa.

17 tammi

Vaakahuoneen Satukammari

Piironginlaatikon Satukammari on avoinna sopimuksen mukaan ja siellä voi tutustua nukkeihin ja muuhun saturekvisiittaan. Satukammarissa voi kuulla hiiriperheen kiehtovaa tarinaa.

04 tammi

Tulevaa ohjelmistoa

Oravan joulupuuhat piironginlaatikossa

Joulukuussa 2024 seikkailee toimelias Orava Piironginlaatikon joulukalenterissa. Joka päivä kertoilee hupaisa orava talviajan puuhista, jouluvalmisteluista ja huimista seikkailuista lumenpeittämän tähtitaivaan alla. Veikeä ja välillä pikkuvanhakin orava on kiinnostunut tärkeistä orava-asioista, kivan ruskeista pipareista, joulukorteista, hyväntuulisista saunatontuista ja mestaruustason jyrsijähiihtokilpailuista. Hilpeä orava on nykyaikainen ja räppää siistiä oravajoulumusaa. Ja virkkaapa tuo pehmeä pörrömasu itselleen myös tuki tarpeellisen pyöräilykypärän, mitä voi käyttää Uudenkaupungin skeittipuistossa kesällä. ”Se suojaa komeaa oravapäätäni ja herättää ihastusta puiston oravaeläimissä.”, kommentoi orava. Kalenterin ovat toteuttaneet yhteistuumin Kerttu Aaltonen ja Mikko Rantanen. Tekijöiden mukaan noin minuutin pituisten videopätkien tarinat hauskuuttavat varmasti kaikenikäisiä jyrsijöitä, hampailla tai ilman. Oravan joulupuuhia voi käydä kurkkimassa YouTubessa 1.12.-24.12.2023 osoitteesta www.youtube.com/@MikkoRantanenFreelancer sekä Nukketeatteri Piironginlaatikon Facebook -sivulta.

Noitabileet!

Vuonna 2024 Pääsiäisen aikaan noidat tapaavat jälleen toisensa Noitien juhlakokoontumisajoissa Uudessakaupungissa. Silloin kuka tahansa voi pukeutua noidaksi, velhoksi tai muuksi satuhahmoksi. Luvassa on iloista menoa ja meininkiä koko perheelle. Tarkempi ajankohta sekä muut tärkeät tiedot ilmoitetaan myöhemmin.

Noidat kahvilla.

Myllymuorin seikkailut

Vakkariohjelmistostamme ennakkotietona mainittakoon Myllymuorin seikkailuretket, jotka pistetään tulille toukokuussa. Kutsumme varhaiskasvatuksen ja koulujen ryhmiä silloin kevätretkille Uuteenkaupunkiin ratkomaan Kurre Oravaisen pulmapähkinöitä Myllytontun seurassa! Samalla tutustutaan myös nähtävyyksiin. Heinäkuussa järjestämme kaikille avoimia seikkailuja.

Lisää uusista kujeistamme tullaan kertomaan vuoden mittaan täällä nettisivulla ja Piironginlaatikon somekanavissa.

Tykkää, jaa, kommentoi, täggää ja tuu mukaan!

#piironginlaatikko
#50vuottatarinantaikaa