Naurua, kultaa ja tuulta

Naurua, kultaa ja tuulta on varjoteatterin ja tanssin keinoin toteutettu sanaton, musiikillinen teos, joka voidaan esittää myös ulkona.

Värillinen varjoteatteriperformanssi perustuu uusikaupunkilaisten nuorten kirjoittamiin tanka-runoihin. Runot kirjoitettiin vuonna 2010 Uudenkaupungin Pakkahuoneen rannassa esitettyä teosta varten. Nykyinen performanssi onkin eräänlainen uustuotanto silloisesta.

Vuoden 2010 esityksen taiteellisen työryhmän pääjäsenet ovat samat. Saija Heinonen vastaa tanssista ja Kerttu Aaltonen heijasteista ja ohjauksesta. Esityksen visualisoinnin on kaksikko tehnyt yhteistuumin. Musiikki on Pete Pethmanin käsialaa. Tekniikasta ja taustatuotannosta vastaa Nukketeatteri Piironginlaatikon henkilökunta.

Tanka-runous
Tanka (jap. 短歌, ’lyhyt runo’) on japanilainen runouden laji. Tanka jakautuu perinteisesti kahteen lauseeseen. Japanin kielessä tanka kirjoitetaan usein yhteen suoraan riviin, mutta suomen kielessä ja muissa kielissä rivit jaetaan yleensä viiteen tavukappaleeseen muotoon 5-7-5-7-7.

Varjoteatteriperformanssin takana

Saija Heinonen
Metalliartesaani, taiteilija ja tanssija.
Oli mukana varjoteatteri-projektissa jo vuonna 2010, ollessaan 15-vuotias.
Asuu Turussa ja aloittelee ammattiuraansa kädentaitajana ja taiteilijana.

Kerttu Aaltonen
Nukketeatteri Piironginlaatikon teatterijohtaja, yrittäjä ja nukketeatteritaiteilija. Kuvataidekoulun opettaja. Vakka-Suomen Taideyhdistyksen sihteeri.
Asuu Uudessakaupungissa, vaikuttaa Etelä-Suomen alueella.